Máte chuť na tlačenku? Ale nemůžete u řezníka dostat poctivou tlačenku, na kterou si pamatujete z dětství? Pojďte si ji připravit doma. Máme pro vás hned tři recepty na výrobu domácí tlačenky – vepřové, drůbeží i veganské. Je jen na vás, které dáte přednost.
Domácí tlačenka s cibulí, octem a čerstvým chlebem je opravdovou pochoutkou. Pokud si ji vyrobíte doma, má to hned několik výhod. Předně máte pod kontrolou všechny suroviny, které použijete. A tlačenku si můžete dochutit přesně podle svého.

Domácí tlačenka z vepřového masa
Je spoustu variant tlačenky, ale jen jedna je ta pravá, totiž z vepřového masa. A takhle snadno si ji doma vyrobíte.
Potřebovat budete:
- 500 g masa z vepřové hlavy nebo z nožiček
- 250 g libového masa z plece
- 1 vepřový jazyk
- 1 vepřové srdce
- 250 g vepřových kůžiček
- 1 střední cibule
- sůl a pepř
- majoránka
- asi 250 ml vlažného vývaru z kůží a nožiček
Postup: Maso, vnitřnosti a kůžičky propláchněte pod vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Osolte a přiveďte k varu. Vařte doměkka. Uvařené maso vyjměte, z jazyka sloupněte kůži a vše pokrájejte na větší kostky. Cibuli pokrájejte najemno. Vložte do nádoby a zalijte vývarem, který jste napřed zbavili přebytečného tuku (z povrchu seberte lžící). Osolte, opepřete, přidejte majoránku a vše promíchejte. Směsí plňte umělá střeva na tlačenku. Po naplnění dobře uzavřete a vařte ve vroucí vodě asi 2 hodiny. Po uvaření vyjměte a propíchejte umělé střevo tenkou jehlou, odstraníte tak vzduch. Nechte vychladnout a proležet do druhého dne.
Domácí tlačenka z drůbežího masa
Dáváte přednost drůbežímu masu? Potom si připravte domácí tlačenku z kuřecího masa. Připravili jsme pro vás návod krok za krokem.
Potřebovat budete:
- 2 kuřata
- 0,5 kg vepřové kůže
- česnek
- majoránka
- pepř, sůl
- voda
Postup: Kuřata omyjte, rozdělte na menší kusy a vložte je do osolené vody, vařte, dokud nezměknou. Ve druhém hrnci si v osolené vodě uvařte vepřové kůže. Uvařené kuře sceďte a vývar schovejte, použijete ho do tlačenky. Až maso vychladne, nakrájejte ho na kostičky a vložte do mísy. Přidejte namletou vepřovou kůži, rozetřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Podle potřeby nařeďte směs vývarem. Plňte do umělých střívek na tlačenku. Na konci zavažte a vařte asi v hrnci ve vodě zhruba 30 minut. Tlačenku poté vyjměte a střívko propíchejte tenkou jehlou, odstraníte tak vzduch. Nechte vychladnout a proležet do druhého dne.
Domácí veganská tlačenka
Vegani a vegetariáni se masa nevzdávají ani tak pro jeho chuť, jako spíš z etických důvodů, a tak často hledají různé náhrady masových pochoutek. Tady je proto recept na veganskou tlačenku.
Potřebovat budete:
- Půl sáčku prášku z mořských řas agar-agar
- Půl kostky uzeného tofu
- Hrst sušených hub shitake
- Sůl
- Sojovou omáčku
Postup: Houby si namočte do vody, až změknou a nabudou, pokrájejte je, vraťte do výluhu a povařte. Nastrouhejte si tofu, přidejte ho do vývaru s houbami, dochuťte solí a sojovou omáčkou. Přidejte agar-agar a povařte. Nalijte směs do misek a nechte vychladnout. Potom vložte do ledničky. Podávejte jako klasickou tlačenku s cibulí a octem.