Domů Svépomocí Jak doma udělat karamel? Karamelizujeme cukr

Jak doma udělat karamel? Karamelizujeme cukr

Karamel
Karamel

Karamel je oblíbenou pochoutkou. Doplňuje celou řadu dezertů. Používá se třeba při výrobě kultovního crème brûlée. Pokapat jím můžete ale třeba i obyčejný puding. Pořád se vám nedaří karamelizovat cukr? Provedeme vás výrobou karamelu krok za krokem. S naším návodem to zvládnete.

Co potřebujete na výrobu karamelu?

Karamel doma můžete udělat dvěma způsoby: mokrou nebo suchou metodou. Při obou postupech potřebujete především cukr. Při mokré metodě také vodu, protože karamel v tomto případě vaříte tak dlouho, dokud se voda neodpaří a cukr nezhnědne. Bezpečnější je právě mokrá metoda, která sice zabere více času, ale karamel má výraznější chuť. Tak pojďme vařit karamel.

Jak udělat karamel mokrou cestou

Potřebovat budete

  • Dva šálky cukru krystal
  • Půl šálku vody
  • Čtvrt lžičky citronové šťávy

Tip: Hustotu karamelu upravíte množstvím použitého cukru – čím více ho dáte, tím hustší bude a naopak.

Postup domácí výroby karamelu

  • S karamelizací cukru začněte tak, že si do hrnce se silným dnem nasypete cukr a přilijete vodu.
  • Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání dřevěnou měchačkou rozpouštějte cukr.
  • Pro vaření karamelu je vhodná teplota kolem 160°C.
  • Až se cukr rozpustí, přidejte citronovou šťávu. Ta zabrání opětovné krystalizaci cukru.
  • Přiveďte směs k varu. Až se začne vařit, přestaňte ji míchat, stáhněte plemen a na mírném ohni vařte asi 10 minut.
  • Karamel už nemíchejte, nechte vodu volně odpařovat.
  • Sledujte ale barvu karamelu. Z bílé se bude měnit na zlatohnědou.
  • Když se barva nemění rovnoměrně, hrnec zvedněte z plotýnky a mírně s ním zatočte.
  • Karamel bude hotový, až bude mít stejnou barvu a bude typicky hustý.
  • Proces karamelizace zastavte, až bude karamel hotový – hrnec ponořte asi na 10 vteřin do ledové vody.

Jak udělat karamel suchou cestou

Potřebovat budete pouze cukr a hrnec se silným dnem.

Postup

  • Cukr vložte do hrnce se silným dnem.
  • Použít můžete dva šálky cukru nebo jen jeden – dle toho, kolik karamelu potřebujete.
  • Postavte hrnec na sporák, cukr se začne rozpouštět a změní konzistenci i barvu.
  • Až začne hnědnout, opatrně ho promíchejte dřevěnou vařečkou, aby se nepřipálil.
  • Cukr může hrudkovatět, v takovém případě stáhněte plamen a cukr míchejte.
  • Karamel pořád sledujte, aby se nepřipálil – hotový karamel má tmavě jantarovou barvu.
  • Až bude hotový, bude zlatohnědý a bude vonět po oříškách, stáhněte plamen, sundejte hrnec z plotny a případně ho zchlaďte v ledové vodní lázni.

Co s hotovým karamelem

Hotový zkaramelizovaný cukr hned použijte. Například na zmiňovaný crème brûlée nebo jako polevu na zmrzlinu. Vyrobit si můžete také karamelové bonbóny. Ztuhlý karamel můžete znovu rozpustit v teplé vodní lázni.

BEZ KOMENTÁŘE

Zanechat komentář

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno