Kdo by kdy nejedl brynzové halušky. Servírují je restaurace, prodávají se na trhách. Žel, často se originálním haluškám jen vzdáleně podobají. Tradiční, jednoduché a chutné jídlo ze Slovenska dokáže vzbudit vášně, když se diskutuje o tom, jak je správně vyrobit. Jen jeden originál recept neexistuje. Každý region nebo každá rodina má svůj.
Jednoduché je často složité, a to platí i při vaření halušek. Vařívaly se jako jídlo, které dávalo sílu mužům, když pracovali na polích, kosili louky, káceli stromy… Halušky jsou poeticky snadné a snad nikdy se jich nemůžete přejíst.

Dobré halušky záleží na surovinách
Abyste uvařili dobré halušky, musíte mít dobré suroviny. To znamená kvalitní. Nejlépe od prověřených dodavatelů. Základem halušek je bramborové těsto. Vyberte si brambory, které mají hodně škrobu (najdete ho hlavně ve starších bramborách). Potřebovat budete i polohrubou mouku (klidně smíchejte hladkou a hrubou půl na půl).
Protože halušky se podávají typicky s brynzou, pořiďte si ji. Je to sýr z ovčího mléka. Místo supermarketů si raději zajděte do farmářského obchodu. Brynza by měla být čerstvá, jinak si halušky pokazíte. Někdo do receptu přidává kysané zelí. Originál recept na halušky ale říká, že se tradičně používá slanina nebo špek. Nejlepší bude zase domácí – od poctivého řezníka.
Nakoupeno? Tak můžeme jít vařit halušky podle originálního receptu!
Originální recept na halušky s brynzou
Potřebovat budete
- Asi 6 až 8 středně velkých brambor
- 1 a půl hrnku polohrubé mouky
- Lžičku soli
- 300 gramů brynzy
- 300 gramů slaniny
Postup
Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte, nejlépe do velké mísy. V nastrouhaných bramborách by neměly být žádné větší kusy, měla by vzniknout jakási kaše. Potom přisypte polohrubou mouku. Většinou se dává poměr 2 ku 3 (2 díly mouky, 3 díly brambor). Správné množství poznáte podle hustoty těsta – musí být konzistentní, ale trošku lepit. Moc řídké těsto se vám rozvaří, moc husté zase půjde těžko ukousnout. Chce to cvik a odhad.
Potom ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. Halušky se házejí do vařící osolené vody. Těsto si přendejte na prkénko, trošku rozplácněte, a lžící nebo nožem „odhazujte“ těsto do vroucí vody. Průběžně si náčiní i ruce namáčejte do vody, těsto se nebude tak lepit. Až budou halušky uvařené, můžete je scedit přes cedník. Výhodou takovýchto domácích halušek je, že je každá jiná. A o to jde. Jsou poctivé!
Zdobení halušek brynzou a slaninou
Až budou halušky vařené (vyplavou na povrch), měli byste už mít připravené další suroviny. Slaninu si pokrájejte na menší kousky a osmahněte na sádle nebo na oleji. Vlijte do halušek a přimíchejte i brynzu. Samozřejmě, halušky můžete napřed naservírovat na talíř, ozdobit brynzou a slaninou, ale promíchané chutnají lépe.
A můžete servírovat. Halušky se tradičně zapíjeli zákvasem. Třeba i vám přijde vhod.