Gulášová polévka je klasikou, na kterou zrovna máte obrovskou chuť. Vzpomínáte si, jak vám babička položila na stůl plný talíř kouřící dobroty. Polévka voněla, měla neopakovatelný šmak a vy byste si ji rádi uvařili. Jak tu gulášovou polévku babička vařila? Tady jsou tři originální recepty, které musíte ochutnat.
Brambory, hovězí nebo vepřové maso, sladká a pálivá paprika, cibule, sůl a majoránka jsou základní ingredience pro gulášovou polévku. Správnou chuť ale

dělají detaily, možná, že vaše babička měla nějakou tajnou surovinu nebo tajný postup, pro který byla její polévka jedinečná. Nebo to bylo hlavně proto, že vám ji vařila s láskou?
Poctivá gulášová polévka jako od babičky je pokrmem, který můžete podávat k obědu, večeři nebo si ji připravit do kotlíku, když se vydáte stanovat. Rozhodně dbejte na výběr surovin, které by měly být vždy čerstvé. Přednost dejte české cibuli, bramborám i masu. Babička by vám tu polévku přece taky nevařila z nekvalitních ingrediencí.
Gulášová polévka s kousky vepřového
V některých rodinách se i guláš vaří z vepřového, stejně jako gulášová polévka. Někde se dává kombinace hovězího a vepřového masa.
Potřebovat budete
- 4 větší brambory
- 1 cibuli
- 200 g vepřového masa
- 2 lžíce pálivé papriky
- 2 lžíce sladké papriky
- Sůl
- Majoránku
- Olej nebo sádlo
Na tuku orestujte najemno nasekanou cibulku, a přihoďte na kostičky nakrájené vepřové maso, orestujte. Přidejte sladkou i pálivou papriku, lehce osmažte a zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, osolte a vařte, dokud maso a brambory nebudou měkké. Dochuťte solí a majoránkou.
Gulášová polévka z hovězího masa
Hovězí je tradiční surovinou na guláš i gulášovou polévku. Vyberte to nejlepší! Babička určitě měla vycvičené oko a u řezníka věděla, na jaký kousek ukázat.
Potřebovat budete
- 4 brambory
- 250 g hovězího masa (předního)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce pálivé papriky
- 2 lžíce sladké papriky
- Majoránka
- Sůl
- Kmín
- Olej nebo sádlo
Na oleji nebo sádle osmahněte cibulku, přidejte na drobné kousky nakrájené maso, orestujte. Potom přihoďte papriku a krátce osmažte. Zalijte polévku vodou a za občasného míchání povařte. Potom přidejte na kostičky pokrájené brambory a mrkev, osolte, okmínujte a znovu vařte, dokud brambory a maso nezměknou. Ochuťte česnekem, majoránkou a případně i solí a lehce povařte.
Falešná gulášová aneb buřtguláš
Nemusíte mít vždy při ruce čerstvé maso, ale třeba uzeninu, která vám zůstává v ledničce, a pořád nevíte, co s ní. Párek nebo klobásu můžete zužitkovat do gulášové polévky, což je ekonomické, protože se nají celá rodina (babička by vás určitě pochválila). Postup je podobný jako v předchozích případech jen s tím rozdílem, že uzeninu nemusíte tak dlouho vařit.
A potom je tady ještě jedna možnost – možná jste vyrůstali s kuchařkou kačera Donalda. Pamatujete si na jeho kotlík? S bramborem a buřtem? Je to jeden z nejlepších buřtgulášů, který vám možná babička také vařila.
Potřebovat budete:
- 2 cibule
- 8 špekáčků
- 8 brambor
- 3 lžíce oleje
- 2 deci mléka
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 smetana
- Sůl
- Pepř
- Petržel nebo pažitku
Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno. Špekáčky nakrájejte na kolečka (můžete z nich sloupnout slupku), brambory oloupejte a nakrájejte je na tenčí plátky. Cibuli orestujte na tuku. Až zesklovatí, přidejte brambory a špekáčky, zalijte mlékem a povařte. Přidejte smetanou, kterou jste promíchali s protlakem. Vařte ještě asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Na talíři posypte nasekanými bylinkami. Podávejte s chlebem.