Máte chuť na tlačenku? Ale nemůžete u řezníka dostat poctivou tlačenku, na kterou si pamatujete z dětství? Pojďte si ji připravit doma. Máme pro vás hned tři recepty na výrobu domácí tlačenky – vepřové, drůbeží i veganské. Je jen na vás, které dáte přednost.

Domácí tlačenka s cibulí, octem a čerstvým chlebem je opravdovou pochoutkou. Pokud si ji vyrobíte doma, má to hned několik výhod. Předně máte pod kontrolou všechny suroviny, které použijete. A tlačenku si můžete dochutit přesně podle svého.

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka z vepřového masa

Je spoustu variant tlačenky, ale jen jedna je ta pravá, totiž z vepřového masa. A takhle snadno si ji doma vyrobíte.

Potřebovat budete:

  • 500 g masa z vepřové hlavy nebo z nožiček
  • 250 g libového masa z plece
  • 1 vepřový jazyk
  • 1 vepřové srdce
  • 250 g vepřových kůžiček
  • 1 střední cibule
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • asi 250 ml vlažného vývaru z kůží a nožiček

Postup: Maso, vnitřnosti a kůžičky propláchněte pod vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Osolte a přiveďte k varu. Vařte doměkka. Uvařené maso vyjměte, z jazyka sloupněte kůži a vše pokrájejte na větší kostky. Cibuli pokrájejte najemno. Vložte do nádoby a zalijte vývarem, který jste napřed zbavili přebytečného tuku (z povrchu seberte lžící). Osolte, opepřete, přidejte majoránku a vše promíchejte. Směsí plňte umělá střeva na tlačenku. Po naplnění dobře uzavřete a vařte ve vroucí vodě asi 2 hodiny. Po uvaření vyjměte a propíchejte umělé střevo tenkou jehlou, odstraníte tak vzduch. Nechte vychladnout a proležet do druhého dne.

Domácí tlačenka z drůbežího masa

Dáváte přednost drůbežímu masu? Potom si připravte domácí tlačenku z kuřecího masa. Připravili jsme pro vás návod krok za krokem.

Potřebovat budete:

  • 2 kuřata
  • 0,5 kg vepřové kůže
  • česnek
  • majoránka
  • pepř, sůl
  • voda

Postup: Kuřata omyjte, rozdělte na menší kusy a vložte je do osolené vody, vařte, dokud nezměknou. Ve druhém hrnci si v osolené vodě uvařte vepřové kůže. Uvařené kuře sceďte a vývar schovejte, použijete ho do tlačenky. Až maso vychladne, nakrájejte ho na kostičky a vložte do mísy. Přidejte namletou vepřovou kůži, rozetřený česnek, majoránku, sůl a pepř. Podle potřeby nařeďte směs vývarem. Plňte do umělých střívek na tlačenku. Na konci zavažte a vařte asi v hrnci ve vodě zhruba 30 minut. Tlačenku poté vyjměte a střívko propíchejte tenkou jehlou, odstraníte tak vzduch. Nechte vychladnout a proležet do druhého dne.

Domácí veganská tlačenka

Vegani a vegetariáni se masa nevzdávají ani tak pro jeho chuť, jako spíš z etických důvodů, a tak často hledají různé náhrady masových pochoutek. Tady je proto recept na veganskou tlačenku.

Potřebovat budete:

  • Půl sáčku prášku z mořských řas agar-agar
  • Půl kostky uzeného tofu
  • Hrst sušených hub shitake
  • Sůl
  • Sojovou omáčku

Postup: Houby si namočte do vody, až změknou a nabudou, pokrájejte je, vraťte do výluhu a povařte. Nastrouhejte si tofu, přidejte ho do vývaru s houbami, dochuťte solí a sojovou omáčkou. Přidejte agar-agar a povařte. Nalijte směs do misek a nechte vychladnout. Potom vložte do ledničky. Podávejte jako klasickou tlačenku s cibulí a octem.

Další články z rubriky

Štítky: , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *