Když škvaříte sádlo, zbudou vám lahodné škvarky. Ty si můžete jen tak nasypat na chléb, přidat do pokrmů nebo si vyrobit báječnou škvarkovou pomazánku jako od babičky. Že si nevzpomínáte na recept? My jsme pro vás připravili hned několik receptů na škvarkovou pomazánku podle babičky!

Jak dobře vyškvařit sádlo

Recept na škvarkovou pomazánku

Recept na škvarkovou pomazánku

Základem dobré škvarkové pomazánky jsou kvalitní škvarky. A ty vznikají při výrobě sádla. Jak si sádlo doma vyškvařit? Zajděte k řezníkovi a nakupte sádlo pro škvaření – na něm by neměly být zbytky masitých částí, které by negativně ovlivnily chuť produktu. Sádlo očistěte a nakrájejte na drobné kostky.

Vložte do kastrolu se silným dnem a přidejte zhruba dvě naběračky vody, aby se sádlo nepřipalovalo. Voda se postupně vypaří a jak se začne tvořit sádlo, připalování už nehrozí. Sádlo škvařte za stálého míchání, dokud se nezačnou tvořit růžové škvarky. Škvarky vyberte a nechte přes sítko odkapat zbytek sádla. Škvarky uchovávejte v lednici. A když na vás přijde chuť, máte domácí škarky pro výrobu škvarkové pomazánky podle babičky!

Škvarková pomazánka podle babičky s česnekem

Potřebovat budete:

  • 100 g škvarků
  • 1 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl a pepř

Postup: škvarky umelte v mlýnku na masu, přidejte trochu sádla a promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, sůl a pepř podle chuti.

Škvarková pomazánka podle babičky s cibulí

Potřebovat budete:

  • 100 g škvarků
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hořčice
  • Sůl a pepř

Postup: škvarky umelte v mlýnku na masu, přidejte trochu sádla, najemno nesekanou cibulku, lžíci hořčice a vše promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Škvarková pomazánka podle babičky s tvarohem

Potřebovat budete:

  • 100 g škvarků
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 1 kapie
  • 1 lžíce hořčice
  • Sůl a pepř

Postup: škvarky umelte v mlýnku na masu, přidejte trochu tvaroh, najemno pokrájenou kapii, lžíci hořčice. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Škvarková pomazánka podle babičky s vejci

Potřebovat budete:

  • 100 g škvarků
  • 2 natvrdo uvařená vajíčka
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Lžíci hořčice
  • 2 kyselé okurky
  • Sůl a pepř

Postup: škvarky umelte na masovém strojku, přidejte najemno pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici, na drobné kostičky pokrájené okurky. Vše promíchejte, přidejte žloutek z vajíček a nastrouhaný bílek, opět jemně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Jak podávat škvarkovou pomazánku

Škvarky si buď zamilujete, nebo je nenávidíte. Typickou chuť škvarků zjemní další ingredience ve škvarkové pomazánce, která je mnohými lidmi považována za skutečnou lahůdku. Škvarkovou pomazánku podávejte s kváskovým chlebem a naloženými okurkami. Chutná je také s topinkami.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *