Milujete květák? Tahle tradiční česká zelenina je stále nedoceněná. Možná vám chuť květáku zkazila školní jídelna. Nebo máte docela jinou zkušenost a nemůžete zapomenout na skvělou květákovou polévku, kterou vám vařila babička. Kéž byste ji ještě jednou mohli ochutnat. Pojďte si ji dnes uvařit. Přinášíme 3 skvělé recepty na květákovou polévku podle babičky.

Samozřejmě, vaše babička měla svůj jedinečný recept. A také dlouhé roky praxe ve vaření. Asi netrefíme přesně chuť

Květáková polévka

Květáková polévka

květákové polévky podle vaší babičky, ale můžeme se o to aspoň pokusit. Receptů je celá řada. Představíme vám tři a budeme rádi, pokud se o další recepty na květákovou polévku podělíte třeba v komentářích.

Vaření květáku

Když vaříte květák, má to svá pravidla. Jestli vaše babička připravovala květákovou polévku tzv. ze zbytků, kdy například vařila obalovaný květák a nějaké růžičky jí zbyly, byla květáková polévka připravená z předvařeného květáku. Vaření květáku má svá pravidla. Květák vařte v osolené vodě a bez pokličky, protože tak se zbaví typické čpavé vůně. Bude mnohem chutnější. Květák můžete připravit také v páře. Podle některých výživových doporučení si tak uchová více vitamínů.

Snadná květáková polévka podle babičky

  • 5 větších uvařených růžiček květáku
  • Lžíce hladké mouky
  • Lžíce másla
  • Zeleninový vývar
  • Vejce
  • Pepř, sůl
  • Petrželová nať

V hrnci rozehřejte máslo, přihoďte mouku a připravte si jíšku. Zalijte ji zeleninovým vývarem, přihoďte květák a povařte. Mačkadlem na brambory květák rozmačkejte. Přidejte rozkvedlané vejce a povařte. Osolte, opepřete. Na talíři zdobte petrželovou natí.

Babiččina poctivá květáková polévka

  • 1 květák
  • Lžíce másla
  • Lžíce hladké mouky
  • Litr zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany
  • Špetka muškátového oříšku
  • Sůl, pepř
  • Petrželová nať

Omytý květák rozeberte na růžičky. Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte mouku a připravte si jíšku. Zalijte ji zeleninovým vývarem. Přidejte květák a povařte doměkka. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Přilijte smetanu a krátce povařte. Můžete rozmixovat do podoby krémové polévky. Na talíři zdobte petrželkou.

Lahodná květáková polévka z babiččiny kuchyně

  • 1 menší květák
  • Lžíce másla
  • Lžíce mouky
  • Zeleninový vývar
  • 250 ml smetany
  • 10 dkg strouhaného ementálu
  • Sůl, pepř
  • Petrželová nať

Omytý květák rozeberte na růžičky. Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte mouku a připravte si jíšku. Zalijte ji zeleninovým vývarem. Přidejte květák a povařte doměkka. Přidejte sůl a pepř. Přilijte smetanu a krátce povařte. Rozmixujte. Na talíř dejte strouhaný sýr, přelijte polévkou a zdobte zelenou natí.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *