Oblíbili jste si kuře? Rádi ho pečete, smažíte, dusíte nebo vaříte? Když si koupíte celé kuře, možná ho dáte jen prostě péct. Pokud se ale naučíte koře vykostit, budete ho umět také skvěle zužitkovat. A samozřejmě, zvýšíte i svoje kuchařské dovednosti. Dneska vám ukážeme, že vykostit kuře není zase tak náročné, jak se můžete zdát. Chce to jen trochu cviku. S naším návodem to zvládnete.

Proč umět vykostit kuře?

Jak vykostit kuře

Jak vykostit kuře

Možná si říkáte proč? Proč byste se měli učit vykostit kuře? Důvod je prozaický. Když to zvládnete, zvýšíte využitelnost kuřecího masa do posledního kousku a získáte kvalitnější surovinu, kterou si prostě zpracujete od A do Z sami doma.

Vykostit kuře dřív uměla každá hospodyně. A každý, kdo to s vařením myslím vážně, by se měl podobné umění také naučit. Takže připraveni? Jdeme vykostit kuře krok za krokem.

Co potřebujete k vykostění kuřete?

Jsou to především různě velké a ostré nože. Osvědčují se především nože menší a keramické. Nože patří k důležitému kuchařskému náčiní a prostě se bez nich neobejdete, pokud chcete kuře vykostit kvalitně a bezpečně. Začněte proto tím, že si nože pořádně nabrousíte.

Připravte si také prkénko a různé misky, kam přijdou kosti nebo odřezky, které použijete například na skvělý kuřecí vývar. Ano, přesně tak, cílem vykostění kuřete je vše zpracovat do posledního kousku. Takové je profesionální a ekonomické vaření.

Jak vykostit kuře krok za krokem

  • Kuře, které budete vykosťovat, nesmí být zmrzlé, jinak by se vám s ním špatně pracovalo. Ideální je kuře chlazené, se kterým se dobře pracuje. Případně si nechte kuře rozmrznout, abyste s ním mohli dobře manipulovat. Jde především o tom, aby kostra kuřete byla pohyblivá. Ano, při vykosťování se například budou lámat klouby.
  • Kuře si položte tzv. na záda, zbavte ho křidélek.
  • S vykosťováním kuřete začněte od stehenní kosti. Nejprve kolem kosti ořízněte kůži a šlachy. Rozřízněte maso po vnitřní straně stehna. Jakmile je kost obnažená, maso se samo uvolní, oddělte ho od kosti ze všech stran až ke kloubu.
  • Nyní musíte oddělit maso od samotného kloubu. V této fázi oceníte ostrý malý nůž – krátkými tahy maso odřezávejte, až kloub obnažíte.
  • Postupujte od stehenního kloubu dál, podobně jako předtím odřezávejte maso od kosti. Pomáhejte si nožíkem. Maso netrhejte, vždy ho od kosti drobnými tahy nože odřezávejte.
  • Kuře prořízněte přes prsní kost, ořízněte žebra skeletu a vyjměte postupně celou kostru.
  • Kuřecí maso očistěte od šlach. Podle využití si připravte například kuřecí prsní řízky apod.

Výsledkem vykostěného kuřete budou: odřezky, které ocení například vaše domácí zvířátka, skelet, z něhož připravíte silný kuřecí vývar, a potom prsní a stehenní kuřecí maso vhodné na řízky, rolády apod.

Další články z rubriky

Štítky: ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *