Karamel

Karamel

Karamel je oblíbenou pochoutkou. Doplňuje celou řadu dezertů. Používá se třeba při výrobě kultovního crème brûlée. Pokapat jím můžete ale třeba i obyčejný puding. Pořád se vám nedaří karamelizovat cukr? Provedeme vás výrobou karamelu krok za krokem. S naším návodem to zvládnete.

Co potřebujete na výrobu karamelu?

Karamel doma můžete udělat dvěma způsoby: mokrou nebo suchou metodou. Při obou postupech potřebujete především cukr. Při mokré metodě také vodu, protože karamel v tomto případě vaříte tak dlouho, dokud se voda neodpaří a cukr nezhnědne. Bezpečnější je právě mokrá metoda, která sice zabere více času, ale karamel má výraznější chuť. Tak pojďme vařit karamel.

Jak udělat karamel mokrou cestou

Potřebovat budete

  • Dva šálky cukru krystal
  • Půl šálku vody
  • Čtvrt lžičky citronové šťávy

Tip: Hustotu karamelu upravíte množstvím použitého cukru – čím více ho dáte, tím hustší bude a naopak.

Postup domácí výroby karamelu

  • S karamelizací cukru začněte tak, že si do hrnce se silným dnem nasypete cukr a přilijete vodu.
  • Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání dřevěnou měchačkou rozpouštějte cukr.
  • Pro vaření karamelu je vhodná teplota kolem 160°C.
  • Až se cukr rozpustí, přidejte citronovou šťávu. Ta zabrání opětovné krystalizaci cukru.
  • Přiveďte směs k varu. Až se začne vařit, přestaňte ji míchat, stáhněte plemen a na mírném ohni vařte asi 10 minut.
  • Karamel už nemíchejte, nechte vodu volně odpařovat.
  • Sledujte ale barvu karamelu. Z bílé se bude měnit na zlatohnědou.
  • Když se barva nemění rovnoměrně, hrnec zvedněte z plotýnky a mírně s ním zatočte.
  • Karamel bude hotový, až bude mít stejnou barvu a bude typicky hustý.
  • Proces karamelizace zastavte, až bude karamel hotový – hrnec ponořte asi na 10 vteřin do ledové vody.

Jak udělat karamel suchou cestou

Potřebovat budete pouze cukr a hrnec se silným dnem.

Postup

  • Cukr vložte do hrnce se silným dnem.
  • Použít můžete dva šálky cukru nebo jen jeden – dle toho, kolik karamelu potřebujete.
  • Postavte hrnec na sporák, cukr se začne rozpouštět a změní konzistenci i barvu.
  • Až začne hnědnout, opatrně ho promíchejte dřevěnou vařečkou, aby se nepřipálil.
  • Cukr může hrudkovatět, v takovém případě stáhněte plamen a cukr míchejte.
  • Karamel pořád sledujte, aby se nepřipálil – hotový karamel má tmavě jantarovou barvu.
  • Až bude hotový, bude zlatohnědý a bude vonět po oříškách, stáhněte plamen, sundejte hrnec z plotny a případně ho zchlaďte v ledové vodní lázni.

Co s hotovým karamelem

Hotový zkaramelizovaný cukr hned použijte. Například na zmiňovaný crème brûlée nebo jako polevu na zmrzlinu. Vyrobit si můžete také karamelové bonbóny. Ztuhlý karamel můžete znovu rozpustit v teplé vodní lázni.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *