Jáhly jsou zdravou a chutnou surovinou, která by neměla v našem jídelníčku chybět. Koupili jste si v obchodně sáček jáhel a teď přemýšlíte, co z nich uvařit? Připravili jsme pro vás výborné recepty na sladko i na slano, které si zamilujete!

Co to jsou ty jáhly?

Jáhly - chutné recepty

Jáhly - chutné recepty

Ještě než se do vaření z jáhel pustíme, neuškodí připomenout si, jaký skvost v ruce právě držíte. Jáhly jsou vlastně loupané proso, jsou velmi prospěšné zdraví a objevovaly se hojně v jídelníčku našich prababiček. Typickým českým jídlem je třeba jáhelník, který se na tabuli našich předků objevoval pravidelně.

Jáhly jsou snadno stravitelné a mají vysokou nutriční hodnotu. Obsahují vlákninu, skupinu vitamínů B, z minerálních látek třeba hořčík, draslík, železo neb zinek. Hodí se pro bezlepkovou dietu a vhodné jsou také při redukci váhy. Z jáhel se připravují především kaše – vhodné jsou například pro zdravou snídani.

Tip: Jak dobře uvařit jáhly?

Základní recept pro přípravu jáhel je následující: Jáhly propláchněte a spařte je horkou vodou, aby se zbavily nahořklé chuti. Jáhly můžete poté vařit ve vodě nebo v mléce dle chuti a receptu.

Recept: Jáhlová kaše se skořicí

  • Potřebovat budete: 250 g jáhel, špetku soli, litr mléka, skořici, med
  • Postup: Jáhly spařte horkou vodou, přilijte mléko, špetku soli a přiveďte k varu. Za stálého míchání uvařte kaši. Na talíři zdobte jáhlovou kaši skořicí a medem. Přidat můžete také sušené ovoce.

Recept: Jáhlová kaše s cibulkou

  • Potřebovat budete: 250 g jáhel, 1 cibuli, olej, sůl, litr mléka, bylinky
  • Postup: Jáhly spařte horkou vodou, přilijte mléko, sůl a přiveďte k varu. Za stálého míchání uvařte kaši. Na oleji osmahněte cibulku. Na talíři zdobte jáhlovou kaši cibulkou a čerstvými bylinkami (například petrželka, pažitka, koriandr).

Recept: Jáhelník podle babičky

  • Potřebovat budete: 250 g jáhel, 100 g krup, asi 1,5 litru mléka, ovoce.
  • Postup: Jáhly a kroupy uvařte v mléce. Do vymazaného pekáče dejte vrstvu jáhel s kroupami a na ni ovoce (například meruňky, švestky nebo jablka). Ovoce může být kompotované, čerstvé i sušené. Podle chuti přidejte cukr nebo med a skořici. Vrstvy střídejte a pečte v troubě asi 20 minut.

Recept: Jáhlová polévka

  • Potřebovat budete: Mrkev, petržel, kousek celeru, asi 60 g jáhel, olej, cibuli, sůl, pepř, vodu.
  • Postup: Na oleji zpěňte cibulku. Přidejte nastrouhanou zeleninu a orestujte. Zalijte vodou, přidejte sůl a povařte. Jáhly propláchněte a spařte. Přidejte do polévky a povařte. Polévku dochuťte pepřem a nasekanou petrželkou.

Recept: Jáhly a ala rizoto

  • Potřebovat budete: 250 g jáhel, asi 1 litr vody, různou zeleninu (mrkev, petržel, hrášek, listový špenát…), 2 stroužky česneku, nasekanou petrželovou nať, parmezán, olej.
  • Postup: Jáhly spařte, zalijte vodou a vařte do měkka. Mezitím na oleji orestujte cibulku, přidejte zeleninovou směs a orestujte. Přidejte prolisovaný česnek a petrželovou nať. Směs promíchejte s uvařenými jáhlami a na talíři zdobte parmezánem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *