Vidět pštrosa jinde než v zoologické zahradě, není v současné době ni výjimečného. Vůbec první pštrosí farma u nás vznikla na počátku 90. let a od té doby obliba chovu pštrosů stále roste. Chystáte se i vy na chov pštrosů? Co byste o nich měli vědět a na co se připravit?

Ačkoli máme pštrosi spojené zejména s Afrikou, velmi dobře prosperují i v našich podmínkách. Dokonce dokážou snášet i velmi nízké teploty (do mínus dvaceti stupňů). Pokud se do chovu pštrosů chcete pustit a nemáte s tím ještě žádné zkušenosti, začněte raději s jedním dvěma kusy. Zjistíte, co chov pštrosů obnáší a zda je to skutečně pro vás.

Chov pštrosů

Chov pštrosů

Podmínky pro chov pštrosů

Dobrou zprávou pro všechny začínající chovatele pštrosů je, že se jedná o nenáročné zvíře. Co se týká ustájení, dostačuje mu skutečně jednoduchý dřevěný přístřešek. Nutností ovšem je velký výběh a přístup na pastvu. Pštros si pochutná především na sladkém jeteli.

Při realizaci výběhu pro pštrosí stádo si dejte záležet. Pštros má totiž velkou sílu a umí se i rozšílit. Nepříliš bytelnou ohradu by tak mohl velmi snadno prolomit a utéct vám. Protože pštros dorůstá až do výšky 2,5 metru, je nutné, aby ohrada měřila alespoň 2 metry a zvíře ji nemohlo snadno překonat.

Krmení pštrosů

Pamatujte také na to, že pštros je plaché zvíře a bude si na vás zvykat. Čím častěji s vámi přijde do kontaktu, tím lépe. To, že je na vás zvíře zvyklé, oceníte, když ho půjdete krmit. Pštrosa si následně můžete ochočit – konec konců jako každé domácí zvíře.

Zkušení chovatelé pštrosů doporučují vyrobit krmítko pro pštrosa třeba z velkých pneumatik a zavěsit ho do výšky, aby z něho mohlo zvíře pohodlně zobat. Do krmítka mu připravujte přilepšení, jako je zrní, seno, různé plody, květy, listí apod. Samozřejmě nezapomeňte na vodu – vhodná je dostatečně velká napáječka, protože pštros pije hodně.

Pštrosí vejce a maso

Jde opravdu o skvělou pochoutku. Pštrosí vejce jsou stále žádanější, konce konců stejně jako pštrosí maso. Dospělá samice dokáže snést mezi 40 až 80 kusy vajec ročně. Produktivní je především od jara do konce léta.

Na pštrosí maso nejsme stále v tuzemsku příliš zvyklí a v restauracích ho objevíte spíše výjimečně (a za vyšší cenu). České pštrosí farmy proto expedují maso především do zahraničí, popřípadě do tuzemských luxusních restaurací.

Pro pštrosí maso mluví skvělé nutriční hodnoty, protože obsahuje minimum tuku i cholesterolu, zato má vysoký obsah bílkovin. Je velmi jemné a nechá se upravit na celou řadu různých způsobů. Kvalitu pštrosího masa (podobně jako u jiných zvířat) ovlivňuje strava. Čím kvalitněji bude zvíře živeno, tím lépe. Současně je třeba stravu dobře poskládat a rozhodně nesázet jen na krmné směsi.

Další články z rubriky

Štítky: , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *