Prase ve chlívku bylo pro naše předky jistotou – maso se jídalo výjimečně a bylo sváteční pochoutkou. Dnes se k chovu prasat nevracíme z nedostatku potravin, ale z důvodu nízké kvality. Doma vykrmené prase je zárukou kvalitního vepřového, které se s tím z velkochovů nedá prostě srovnat. Starost o prasátko je sice prací navíc, ale odměnou vám bude chutné a zdravé maso, na kterém si pošmáknete.

Chov prasat

Chov prasat

Chlívek pro prase

Samozřejmě, prase doma nemůže chovat každý. Pokud máte ale pár metrů čtverečních navíc, půjde to. Prase určitě „ubytujte“ v chlívku. Dejte pozor na to, aby na něj nefoukalo, protože špatně snáší průvan. Prase nemusí ale v chlívku strávit celý život. Spokojené bude na výběhu. Protože je prase všežravec, může být jeho volné vypuštění do prostoru užitečné –  tím, jak ryje v zemi, ho totiž zbaví myšek, hrabošů, potkanů apod.

Samozřejmě, pokud bude prasátko pobíhat na čerstvém vzduchu, bude pomaleji přibývat na váze a vyvine se u něho svalovina, tj. maso může být následně tužší. Prasátko můžete venku chovat v podstatě po celý rok, pokud mu zajistíte alespoň dřevěný přístřešek. Nebo mu výběh dopřát jen v hezkých dnech a jinak ho zavírat do chlívku.

Čím krmit prase

Stejně jako praseti nesvědčí průvan, je náchylné i na studenou potravu. Proto ocení, když mu budete připravovat alespoň vlažné pokrmy. V současné době není problém zakoupit předpřipravené směsi určené pro výkrm prasat.

Připomeňme, ale jak krmili prasata naši prarodiče – vařené brambory, šrot, pomeje, krmná řepa.. Sem tam nějaké další přilepšení – třeba zbytky z kuchyně. Prasátko určitě ocení i zkyslé mléko nebo syrovátku (pokud například chováte i jiná užitková zvířata).

Kdy je prase vykrmené?

Výkrm prasete je záležitostí individuální. Záleží na tom, jaké pochoutky mu připravujeme, jak moc energie spálí ve výběhu nebo jaká je teplota v chlívku (optimální podmínky jsou kolem 15°C). Na porážku jsou prasata připravena, když váží kolem 125 až 150 kg. Vykrmit je na tuto váhu můžete za cca půl až tři čtvrtě roku.

Chov čistotného prasete

Jestli vás od chovu prasat odrazuje mýtus, že jsou špinavá, tak vězte, že prase je velmi čistotným hospodářským zvířetem, pokud k tomu má samozřejmě podmínky. Svoji potřebu vykonává vždy mimo místo, kde spí nebo žere. Tedy většinou po obvodu chlívku – proto lze jednoduše výkaly shrábnout na lopatu a chlívek stačí vykydat zhruba jednou za dva týdny.

Přesto můžete někdy vidět, že se prase ve výkalech vyválí. Děje se to v případě, kdy je mu horko. Prase není vybaveno potními žlázami, a tento způsob mu pomáhá ustát horko. V přírodě by se prase vyválelo v bahně. Proto prase v horkých dnes osprchujte a podrbte kartáčem.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *