Chlebová polévka se na stole našich předků objevovala poměrně často. Recept na ni najdete v každé prvorepublikové kuchařce. Každá hospodyně mívala svůj postup, jak chlebovou polévku nejlépe uvařit. V chudších rodinách bývala jen z několika málo surovin, jinde se přidávala vajíčka nebo hovězí vývar. My jsme pro vás připravili hned několik receptů na chlebovou polévku našich babiček a prababiček. Troufnete si na ni?

Ať nezbude kůrka chleba!

Chlebová polévka od babičky

Chlebová polévka od babičky

Zužitkovat vše do poslední kůrky, tak hospodařily naše babičky. Dnes se v některých domácnostech pečivem doslova plýtvá a končí v koších. Dříve se samozřejmě pekl chléb doma, a pokud ho dnes také pečete, víte, že vyhodit kus vlastní práce je mnohem těžší. Když v domácnosti zbýval chléb, nebo nebyla jiná surovina, z níž polévku připravit, vařila se právě chlebová polévka. Její základní surovinou je chléb, voda nebo vývar, cibule, kořenová zelenina, vajíčko, sůl, pepř, kmín a pažitka. Šlo především o to, co zrovna bylo v babiččině spíži.

Úsporná chlebová polévka

O chlebové polévce se dočtete také jako o jídle chudých. Vařila se ale i v lepších rodinách, většinou tehdy, když hospodyňky neměly příliš času, třeba rychle přiběhly z pole nebo praly velké prádlo, což zabralo pomalu celý den. Chlebová polévka je nejen úsporná, co se týká použitých surovin nebo času, ale zároveň je sytá, v zimě zahřála.

Zásady chlebové polévky

  • Vždy ji vařte jen ze starého chleba. Nikdy se nepřipravovala z čerstvého, což by bylo chápáno jako plýtvání. Pro naše předky byl chléb posvátný, považovali ho za boží dar.
  • Základní recept na chlebovou polévku počítá jen s několika málo surovinami – vedle chlebových kůrek je to trochu sádla, soli, kmínu, případně pažitky. Dobré bylo, když se ve spíži našlo i něco navíc, třeba vajíčko.
  • Chlebovou polévku vždy podávejte horkou, aby se na povrchu netvořil škraloup.
  • Vyhněte se průmyslovým dochucovadlům, třeba různým masoxům apod.
  • 4 až 5 krajíčků suchého chleba
  • Lžíci vepřového sádla nebo oleje
  • Cibule
  • Sůl, kmín, pepř
  • Mléko nebo smetana

Základní chlebová polévka našich babiček

Postup

Nasekanou cibuli osmažte na tuku, zalijte asi půl litrem vody a přiveďte k varu. Přihoďte nalámaný chléb, kmín a sůl. Rozvařte a potom propasírujte přes síto nebo použijte ruční mixér a polévku rozmixujte. Nařeďte vodou, můžete přidat mléko nebo smetanu, aby polévka nebyla kašovitá. Dochuťte pepřem a případně bylinkami (pažitka, petržel, libeček…).

Chlebová polévka od babičky s kořenovou zeleninou

Potřebovat budete

  • 4 až 5 krajíčků suchého chleba
  • Kořenovou zeleninu (mrkev, kousek celeru, petržel)
  • 1 až 2 vajíčka
  • Vodu
  • Pažitku
  • Pepř, sůl, kmín

Postup

Asi 1 litr vody osolte a přiveďte k varu, přihoďte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (můžete ji i nastrouhat), povařte. Přihoďte na kousky rozlámaný chléb, pepř, kmín a znovu vařte. Až bude vše měkké, polévku propasírujte přes síto s většími oky. Znovu přiveďte k varu a přilijte rozšlehané vejce. Na talíři sypte pažitkou.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *